EL RETORN DE FRANCESCH VICENT


El retorn de Francesch Vicent. La Història del naixement i l'expansió dels escacs moderns. València: Fundació Jaume II el Just. Generalitat Valenciana, 2005.

En aquest ardu treball de recerca l'autor, després de 15 anys d'investigació assumeix la càrrega de la prova, a fi de demostrar de manera concloent l'origen valencià dels escacs moderns, proporcionant amb dues noves troballes, la seguretat de la datació del poema, València 1475, que és al seu torn, la data de creació de la nova peça, la Dama o Reina. L'estudi de tots els documents dels nous escacs, li permet establir la dependència dels uns amb els altres, i establir una cronologia rigorosa. La seua investigació descarta la possibilitat que existisca un document no espanyol d'escacs moderns del segle XV. No obstant això, la més transcendental de les aportacions del seu treball és l'aparició del llibre de Vicent, els seus 100 problemes, copiats en un manuscrit del seu autor a principis del segle XVI, en la seua etapa italiana, probablement quan era professor d'escacs de Lucrècia Borja. Commou l'exactitud de la reconstrucció de *Averbakh propugnada 20 anys arrere. La redacció original en valencià, que sobreviu en algunes d'aquestes composicions, demostra que el llibre de *Lucena era en realitat una traducció al castellà del Vicent, amb l'addició de 50 problemes medievals, és a dir, representa una involució respecte al llibre imprés a València. 

L'obra va tindre un notable acolliment internacional, principalment per l'esforç d'autor i editor de realitzar una edició anglesa —mereix destacar-se la traducció de Manuel Pérez Carballo—, tal com es testimonia, de forma resumida, en aquesta pàgina web.


  • Preliminars:
Introducciò (pàg. 1 a 14)

  • Extracte clau:
Capítol 3r (pàg. 390 a 420)





DARRERE DE L´INCUNABLE PERDUT 


GARZON ROGER, José Antonio. Darrere de l'incunable perdut. Francesch Vicent: Llibre dels jochs partitis dels schachs, València, 1495.València: Biblioteca Valenciana, Col·lecció Bibliofilia, 2001.


Escrit per J.A. Garzón i publicat en el 2001, es tracta d'un estudi en castellà sobre el primer incunable dels escacs.

La dama dels escacs encara no existia a mitjan segle XV. La seua casella l'ocupava una peça anomenada alferza. Així es recollia en un còdex del segle XIII d'Alfons X el Savi, per exemple. Era una peça una mica torpona, usada per a defensar-se de les perilloses torres. Només recorria un quadrat en diagonal. Res a veure amb la versatilitat, el dinamisme i el llarg recorregut de la dama en el tauler. Una dama que va nàixer en terres valencianes, segons posa en relleu la investigació realitzada per José Antonio Garzón que ha plasmat en aquest llibre.

Era també l'època en què s'eixamplaven els límits geogràfics del món. Es traçaven extenses diagonals sobre els taulers dels mapes dels descobriments.

En aqueix context, va nàixer la dama dels escacs. Aquest llibre indaga en la matèria. En la major part de les enciclopèdies d'escacs no s'esmenta el fet que l'incunable "Llibre dels jochs partitis dels schachs", escrit en 1495 pel segorbino Francesch Vicent i editat a València, és el primer llibre imprés sobre escacs. El primer que recull 100 problemes dels escacs moderns, amb dama, clar. Uns anys abans del manual de Vicent, ja apareixia en el manuscrit "Scachs d'amor" la presència de la dama sobre el tauler. En la documentació anterior o coetània a les dues obres valencianes no hi ha cap dama, la qual cosa acredita que l'origen dels escacs moderns cal situar-lo a València, en l'últim terç del segle XV. El primer document italià d'escacs moderns ("Alla rabiosa") és del principi del segle XVI. L'últim exemplar conegut es trobava en l'abadia de Montserrat i es creu va desaparéixer durant la invasió napoleònica.

L'investigador s'ha submergit en una apassionant cerca de l'incunable. El seu rastreig li va portar fins a un conegut llibreter d'obres antigues de Barcelona, qui molt presumiblement va vendre a mitjan passat segle l'incunable a un col·leccionista nord-americà.

Garzón no cessa en la seua obstinació de recuperar l'obra que ha intrigat a no pocs bibliòfils i jugadors d'escacs. Mentrestant, ha fonamentat tota la seua investigació en la documentació històrica que fa referència al llibre de Vicent.



Descàrrega gratuïtament el llibre Darrere de l'incunable perdut (**)




ARTICLES CIENTÍFICS I RESSENYES







 DOCUMENTALS

Els escacs, un joc valencià

Documental realitzat pel periodista Josep Lluís Fitó i emés en el programa Dossiers d'RTVV, en el qual s'aborda l'origen valencià dels escacs.

En el reportatge Els scacs, un joc valencià, historiadors d'aquest joc com l'espanyol José Antonio Garzón i l'holandés Govert Westerveld ens expliquen quals van ser les canvis respecte dels escacs àrabs: el moviment de la dama (que passa a ser la peça més poderosa en poder moure's al llarg de tot el tauler); la conversió del peó en dama quan arriba al final del tauler i el moviment de l'alfil. A més, aquests canvis, que han perdurat en els escacs actuals, també són comentats i valorats en el reportatge per l'ex - campió del món Anatoli Karpov i el campió mundial Viswanathan Anand.


El retorn de Francesch Vicent

La prestigiosa empresa alemanya ChessBase, creadora del cèlebre programa Fritz i un referent també quant a informació periodística sobre escacs (la seua acurada web, http://www.chessbase.com, s'edita en tres idiomes: alemany, anglés i espanyol) va assistir a la presentació del llibre El retorn de Francesch Vicent, filmant l'acte, amb presència del gran Anatoli Karpov. Per deferència de ChessBase —el nostre agraïment a Nadja Wittmann— oferim ací aqueix important testimoniatge.



Entrevista Catalunya Ràdio

La fascinant història del naixement dels escacs moderns a València, així com la de la investigació acreditativa ha merescut diversos espais monogràfics en televisió, ràdio, premsa i revistes culturals. És significativa l'entrevista de Kilian Cebrià en Catalunya Ràdio, en el programa Sense Fronteres, a José A. Garzón.





SIMPOSIO INTERNACIONAL 2009 


València, Bressol dels Escacs Moderns, un Simposi de transcendència mundial


Amb prestigiosos ponents internacionals procedents d'Alemanya, Rússia, Itàlia, Holanda, Suïssa i Espanya, València va ser el referent mundial durant la celebració del Match Karpov-Kasparov en el camp de la Història dels escacs, però també en el de la Cultura, perquè pocs assoliments culturals poden equiparara al naixement dels escacs de la dama o modern.


Des dels següents enllaços es poden descarregar els treballs(**) dels ponents que, durant el Simposio Valencia, Cuna Del Ajedrez Moderno Simposi València, Bressol dels Escacs Moderns (setembre de 2009), van posar en relleu el naixement a València dels escacs tal com es coneix hui dia.


JOSE A. GARZÓN 

España, Membre de KWA, Historiador d'escacs.

  • Títol: “València Bressol dels Escacs. Les proves documentals”.
  • Descarregar

 

ALESSANDRO SANVITO

Itàlia, Membre del CCI, KWA, Historiador d'Escacs.

  • Títol: ”El professor d'escacs espanyols en la cort de Lucrècia Borja”.
  • Descarregar


GOVERT WESTERVELD

Hispanista, Historiador i investigador d'escacs.

  • Títol: “La grandesa de la nova dama poderosa valenciana”.
  • Descarregar

 

RAFAEL SOLAZ ALBERT 

España. Bibliòfil, documentalista i escriptor.

 

ANTONI FERRANDO

España. Catedràtic de Lingüística Valenciana, Universitat de València.

  • Títol: "Els divertits autors de Scachs d'amor: Bernat Fenollar, Narcís Vinyoles i Francesc de Castellví".
  • Descarregar




No hay comentarios:

Publicar un comentario

  SCACHS D´AMOR “Any 1475, època d'esplendor cultural i comercial de València. Tres poetes valencians: Francí de Castellví, Bernat *Feno...